Historia tego popularnego na całym świecie koktajlu rozpoczęła się w 1954 roku na Karaibach w jednym z hoteli sieci Hilton. Jego orzeźwiający, bogaty smak prędko zyskał uznanie, a w 1978 roku stał się oficjalnie narodowym napojem i zarazem wizytówką słonecznego Portoryko.
10 lipca w hotelach sieci Hilton na całym świecie wspólnie celebrujemy dzień tego fantastycznego koktajlu, który narodził się w głowie Ramón’a "Monchito" Marrero, utalentowanego barmana hotelu Caribe Hilton Puerto Rico już ponad 70 lat temu.
Tworząc recepturę koktajlu, która miała w swoim założeniu być powitalnym drinkiem serwowanym gościom hotelu, Marrero postanowił sięgnąć po lokalne składniki, łacząc ze sobą lokalny rum, śmietankę kokosową oraz sok ananasowy. Kompozycja okazała się strzałem w dziesiątkę, podkreślając wyjątkowy klimat rozpalonej słońcem i tętniącej życiem wyspy.
Wypróbuj nasz autorski przepis na koktajl, który przygotowujemy dla gości hotelu Hilton Garden Inn Kraków Airport, inspirując się oryginalną karaibską recepturą. Z łatwością odtworzysz go w domu, zaskakując gości swojego rodzinnego wakacyjnego przyjęcia.
Składniki:
50 ml białego rumu
10 ml syropu kokosowego
120 ml soku ananasowego
60g mrożonego lub świeżego ananasa
1/2 szklanki kruszonego lodu
Połącz w blenderze rum, syrop kokosowy, sok ananasowy, kawałki świeżego lub mrożonego ananasa i kruszony lód. Przelej napój do wysokiej szklanki typu long drink. Udekoruj suszonym ananasem i prósz wiórkami kokosa.
Wybierasz się na wakacje? Jeśli, jako miejsce odlotu w wybraną przez siebie słoneczną destynację zaplanowałeś lotnisko Kraków Airport w Balicach, odwiedź koniecznie nasz hotelowy lobby bar i Restaurację L'atmosphere, która zlokalizowana jest w hotelu Hilton Garden Inn Kraków Airport na terenie krakowskiego lotniska. Z tego miejsca, gdzie zregenerujesz siły po intensywnym locie lub tuż bezpośrednio przed nim, na terminal pasażerski dotrzesz w ciągu zaledwie dwóch minut wygodnym pieszym łącznikiem.
Świętując Piña Colada Day pryzgotowaliśmy ten kultowy koktajl w czterech odsłonach smakowych, w tym Piña Colada Basil oraz Piña Colada Strawberry Mint według autorskich receptur, które przygotowały nasze utalentowane barmanki Alina Pyvovar i Oliwia Kaczmarczyk.