Wrzesień w hotelowej kuchni to czas, gdy smaki nabierają głębi, a lekkie i orzeźwiające letnie kompozycje, powoli ustępują miejsca daniom bardziej wyrazistym, pełnym i rozgrzewającym. Na talerzach pojawiają się pierwsze sezonowe grzyby - pośród nich złociste kurki, które uznawane są za prawdziwy skarb polskich lasów i mocno kojarzą się z tym wyjątkowym czasem w roku.
Za przygotowanie najnowszej odsłony dwutygodniowego menu Specialities, będącego propozycją Hilton Garden Inn Kraków Airport dla smakoszy z Krakowa poszukujących kulinarnych doświadczeń, odpowiada Patryk Cholewa – kucharz à la carte hotelowej restauracji L’atmosphère.
Wsłuchując się w rytm natury, Patryk skomponował dania, w których sezonowe składniki tworzą na talerzach bardzo spójną narrację – pełną kolorów, zapachów i smaków późnego lata i początku astronomicznej jesieni.
Oto, jakie dania tym razem trafiły do naszego lunchowego menu:
Przystawka: Krem ze świeżych kurek
Zupa krem zleśnych kurek zabielana kremową śmietanką, podana z groszkiem ptysiowym i oliwą szczypiorkową.
To zupa, która nie tylko rozgrzewa, ale i przenosi myślami na leśne ścieżki. Aksamitny krem z kurek nabiera charakteru dzięki oliwie infuzowanej szczypiorkiem – subtelnemu dodatkowi, który nadaje całości świeżości i zielonego aromatu, podbijając naturalny smak grzybów.
Danie Główne: Grillowane kotleciki jagnięce
Soczyste kotleciki jagnięce z kością z rusztu, podane z musem ziemniaczano-kalafiorowym i wstążkami à la papardelle z cikinii z kurkami.
W daniu głównym można odnaleźć bardzo wyraźne wpływy francuskiego stylu haute cuisine – młoda jagnięcina przygotowana została w formie frenched lamb chops z odsłoniętą kością. To ukłon w stronę klasycznej, eleganckiej kuchni hotelowej. Kruchość i delikatność mięsa podkreśla atłasowy, esencjonalny sos pieczeniowy, który wydobywa i podkreśla głębię smaku mięsa.
Deser: Ciasto czekoladowe
Ciasto czekoladowe w stylu brownie z domową konfiturą z wiśni, podane z gałką lodów waniliowych.
To słodkie zwieńczenie, w którym intensywna głębia czekolady spotyka się z owocową nutą i kremową lekkością, zostawiając na podniebieniu aksamitny, długo wybrzmiewający finisz.
L’atmosphère Restaurant & Bar to wyjątkowe i popularne miejsce na kulinarnej mapie Krakowa, znajdujące się w bezpośrednim sąsiedztwie terminalu międzynarodowego portu lotniczego w Balicach, w hotelu Hilton Garden Inn Kraków Airport.
Lokal jest dla wielu podróżnych odwiedzających Kraków w celach turystycznych i biznesowych pierwszym, a często ostatnim kontaktem z lokalną kuchnią, co znajduje odzwierciedlenie w naszej misji oraz wartościach i zobowiązuje nas do bycia lokalnym ambasadorem gościnności, tradycji kulinarnych oraz bezkompromisowej jakości.
Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania, w tym przetwarzania danych dotyczących aktywności użytkownika oraz personalizacji reklam, oraz możliwość zmian ustawień plików cookies, znajdują się w Polityce prywatności. Klikając AKCEPTUJĘ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Kraków Airport Hotel Sp. z o.o. z siedzibą w Balicach, Mieczysława Medweckiego 3, 32-083, Balice Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analitycznych i marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań, mierzenia ich skuteczności oraz przetwarzania danych użytkownika dla celów analitycznych). Zmiany ustawień plików cookies oraz szczegółowe preferencje dotyczące zgód możesz dokonać w .