Wrzesień w hotelowej kuchni to czas, gdy smaki nabierają głębi, a lekkie i orzeźwiające letnie kompozycje, powoli ustępują miejsca daniom bardziej wyrazistym, pełnym i rozgrzewającym. Na talerzach pojawiają się pierwsze sezonowe grzyby - pośród nich złociste kurki, które uznawane są za prawdziwy skarb polskich lasów i mocno kojarzą się z tym wyjątkowym czasem w roku.
Za przygotowanie najnowszej odsłony dwutygodniowego menu Specialities, będącego propozycją Hilton Garden Inn Kraków Airport dla smakoszy z Krakowa poszukujących kulinarnych doświadczeń, odpowiada Patryk Cholewa – kucharz à la carte hotelowej restauracji L’atmosphère.
Wsłuchując się w rytm natury, Patryk skomponował dania, w których sezonowe składniki tworzą na talerzach bardzo spójną narrację – pełną kolorów, zapachów i smaków późnego lata i początku astronomicznej jesieni.
Oto, jakie dania tym razem trafiły do naszego lunchowego menu:
Przystawka: Krem ze świeżych kurek
Zupa krem zleśnych kurek zabielana kremową śmietanką, podana z groszkiem ptysiowym i oliwą szczypiorkową.
To zupa, która nie tylko rozgrzewa, ale i przenosi myślami na leśne ścieżki. Aksamitny krem z kurek nabiera charakteru dzięki oliwie infuzowanej szczypiorkiem – subtelnemu dodatkowi, który nadaje całości świeżości i zielonego aromatu, podbijając naturalny smak grzybów.
Danie Główne: Grillowane kotleciki jagnięce
Soczyste kotleciki jagnięce z kością z rusztu, podane z musem ziemniaczano-kalafiorowym i wstążkami à la papardelle z cikinii z kurkami.
W daniu głównym można odnaleźć bardzo wyraźne wpływy francuskiego stylu haute cuisine – młoda jagnięcina przygotowana została w formie frenched lamb chops z odsłoniętą kością. To ukłon w stronę klasycznej, eleganckiej kuchni hotelowej. Kruchość i delikatność mięsa podkreśla atłasowy, esencjonalny sos pieczeniowy, który wydobywa i podkreśla głębię smaku mięsa.
Deser: Ciasto czekoladowe
Ciasto czekoladowe w stylu brownie z domową konfiturą z wiśni, podane z gałką lodów waniliowych.
To słodkie zwieńczenie, w którym intensywna głębia czekolady spotyka się z owocową nutą i kremową lekkością, zostawiając na podniebieniu aksamitny, długo wybrzmiewający finisz.
L’atmosphère Restaurant & Bar to wyjątkowe i popularne miejsce na kulinarnej mapie Krakowa, znajdujące się w bezpośrednim sąsiedztwie terminalu międzynarodowego portu lotniczego w Balicach, w hotelu Hilton Garden Inn Kraków Airport.
Lokal jest dla wielu podróżnych odwiedzających Kraków w celach turystycznych i biznesowych pierwszym, a często ostatnim kontaktem z lokalną kuchnią, co znajduje odzwierciedlenie w naszej misji oraz wartościach i zobowiązuje nas do bycia lokalnym ambasadorem gościnności, tradycji kulinarnych oraz bezkompromisowej jakości.