Press office

Hotel z pomysłem

Otwarty w listopadzie 2014 roku Hilton Garden Inn Kraków Airport, znajduje się tuż przy lotnisku Balice, zaledwie 12 km od historycznej części miasta. To pierwszy i jak do tej pory jedyny hotel lotniskowy w Małopolsce. W dogodnie zlokalizowanym obiekcie mieści się 155 komfortowo urządzonych pokoi. Z myślą o turystach biznesowych przygotowano części wspólne, dziewięć sal konferencyjnych, jedną salę posiedzeń oraz 370 metrów kwadratowych powierzchni konferencyjno-kongresowej.

Budowa czterogwiazdkowego komfortowego hotelu dla podróżujących była jedną z najważniejszych części planu inwestycyjnego Międzynarodowego Portu Lotniczego Kraków Airport w Balicach. Hotel dysponuje 155 nowocześnie urządzonymi, całkowicie wyciszonymi pokojami i 9 salami konferencyjnymi, a także profesjonalną salą do spotkań zarządu tzw. Boardroom, sala ta uniemożliwia zainstalowanie podsłuchu i zrobienie zdjęć z zewnątrz, sprawdziła się między innymi podczas spotkania prezydenta Bronisława Komorowskiego z prezydentem Francji Francois Hollandem i  prezydentem Ukrainy Petro Poroszenką. W  obiekcie działa również całodobowe centrum biznesu i nowoczesny ośrodek fitness. Przez wzgląd na swoje położenie, jedynie 12 km od historycznej części miasta, jest doskonałą alternatywą dla hoteli zlokalizowanych w zakorkowanym centrum Krakowa. Zwłaszcza odkąd otwarto nowe połączenie kolejowe, łączące lotnisko z Dworcem Głównym, dzięki któremu podróż zajmuje nieco ponad kwadrans. Obiekt jest położony tuż przy obwodnicy Krakowa, z łatwym dojazdem do autostrady. Dzięki swojemu położeniu, stanowi doskonałą alternatywę dla hoteli w podobnym standardzie w zatłoczonym centrum Krakowa, zwłaszcza przy organizacji konferencji o międzynarodowym zasięgu. Od swojego otwarcia hotel był gospodarzem wielu imprez, to tutaj odbyła się uroczysta gala otwarcia nowego terminala Kraków Airport, czy konferencja Ryanair'a z udziałem Michaela O’Leary. Obiekt, którego właścicielem jest Kraków Airport Hotel Sp. z o.o., zarządzany jest przez Andrzeja Przeniosło, dyrektora generalnego i Marcina Ziobro, który pełni funkcję dyrektora ds. sprzedaży i marketingu. 

Hilton Garden Inn Kraków Airport angażuje się w  szereg akcji mających na celu podniesienie jakości życia w lokalnej społeczności. Balicki hotel partneruje wielu wydarzeniom kulturalnym i charytatywnym w Krakowie, w ubiegłym roku wspierał m.in. twórców charytatywnego musicalu HiJack realizowanego przez Fundację Jaśka Meli – Poza Horyzonty, 19. Międzynarodowe Targi Książki oraz był jedynym partnerem z branży Hospitality pierwszego w Polsce Domu Fundacji Ronalda McDonalda, czyli bezpłatnego hotelu dla rodzin dzieci długotrwale hospitalizowanych. Współpraca obejmowała szereg działań: od wsparcia merytorycznego procesu obsługi gości, poprzez konsultacje w zakresie procedur operacyjnych dla pracowników, konsultacje przy tworzeniu budżetu kosztowego oraz wyborze dostawców wyposażenia, aż po pomoc przy pracach wykończeniowych. Hotel stale angażuje się w życie domu, ostatnio głośno było o organizowanych przez naszego szefa kuchni – Miłosza Kowalskiego, warsztatach gotowania dla jego Mieszkańców i Partnerów. 

Hotel prowadzi także szereg działań mających na celu wspieranie lokalnych dostawców i promocji polskich produktów. Szef Kuchni, Miłosz Kowalski, finalista światowej klasy konkursu Salone Culinare w Birmingham oraz uczestnik programu Iron Chef UK potrafi zaskakująco komponować smaki i łączyć obecne trendy kulinarne z tradycyjną kuchnią polską, wyjątkowo ceni sobie współpracę z lokalnymi dostawcami, chętnie sięga po polskie sery, jagnięcinę, cydry czy wina. W kuchni Hilton Garden Inn Kraków Airport lokalne produkty wplatane są nawet do śniadań, podczas których serwuje się gościom kiełbasą śliwkową, czy tradycyjny polski chleb na zakwasie. Ponadto z myślą o podróżnych korzystających z usług lotniska w Balicach, hotel przygotował atrakcyjną cenowo ofertę Quick Lunch. Od poniedziałku do piątku, w cenie 25 zł można zjeść 2 daniowy, pełnowartościowy posiłek przygotowany przez szefów kuchni, to miła odmiana dla drogich fast foodowych dań serwowanych na lotniskach. Głównym celem restauracji jest wyjście poza ramy sieci, przyciągnięcie gościa z Krakowa i okolic. W tym celu hotelowa restauracja organizuje szereg imprez kulinarnych, warsztaty i kolacje degustacyjne.